gigantisch nijlpaard in de Theems

Welke kunstenaar liet een gigantisch nijlpaard neer in de Theems?

Drie keer raden

Het gigantisch nijlpaard in de theems. De media kon dit niet missen. Dezelfde kunstenaar had al eerder  een gigantische vis (the pink floating fish) ontworpen, gemaakt van kickboards. Dit kunstwerk is te vinden in de Zehijang provincie in China. Ook maakte deze kunstenaar de Fat Monkey van teenslippers die lang uit op zijn rug ligt in Sao Paulo. Waar de Kunstenaar echter voornamelijk om bekend staat is de gigantische oppompbare badeend van 16,5 meter hoog die in verschillende steden zijn snavel liet zien als een symbool van vriendelijkheid. Dit leverde veel bekijks op. Laten we eerlijk zijn. Stiekem houden we allemaal van badeendjes.

gigantisch nijlpaard

De kunstenaar

De kunstenaar over wie ik het heb is niemand anders dan de Nederlandse Florentijn Hofman, die zijn studio in Rotterdam had, maar ondertussen woont en werkt in Arnhem. Het nijlpaard wat in de Theems rond dobberde kostte hem maar liefst zes weken bedenk- en ontwerptijd. Daarnaast kostte het nog eens zes weken om het gevaarte te bouwen.

Waarom een nijlpaard?

Hij kreeg het idee toen hij een kinderboekje van zijn dochter doorbladerde. Het idee van een nijlpaard sprak hem aan, aangezien hij op zoek was naar een lang ontwerp. Voorwerpen hoger dan zes meter worden namelijk niet toegestaan in de Theems. Het nijlpaard is dus lager dan zes meter. Het is echter wel maar liefst 20 meter lang! Een enorm gevaarte dus wat zeker veel bekijks had.

Populair en bekend

Hij is populair en bekend doordat zijn kunstwerken die te vinden zijn over de hele wereld heeft Florentijn veel bekendheid gekregen. Dit komt ook door de enorme schaalgrote die hij gebruikt in zijn kunstwerken. Daarnaast is zijn werk voor iedereen te zien. ‘Ik wil het laten communiceren’ legt hij uit aan de Arnhemse Pers. Ook in zijn woonplaats wordt zijn kunst hartelijk ontvangen. Zo ligt er in Arnhem tegenwoordig een reusachtig aardvarken in een klein parkje. Het aardvarken is zo ontworpen dat je erop kan klimmen.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd naar Florentijns kunstwerken? Je hoeft geen wereldreiziger te zijn om deze te bewonderen. In Nederland is namelijk ook genoeg te zien. Ik weet in ieder geval welke Nederlandse stad ik in mijn vakantie ga bezoeken.