Welke kunstenaar is beroemd geworden met zijn mathematische kunstwerken

Escher, een wiskunstenaar

Bruno Ernst heeft de graficus M.C. Escher ooit getypeerd als een ‘wiskunstenaar’. In Escher’s werken spelen wiskundige principes een belangrijke rol. Escher heeft zelf altijd gezegd dat hij van de abstracte wiskunde niets begreep. Wie is M.C. Escher en waaruit blijkt dit ‘wiskunstige’?

Maurits Cornelis Escher

Escher ziet het levenslicht op 17 juni 1898 in Leeuwarden. Op school is hij zeker geen uitblinker. De tekenlessen zijn zeker aan hem besteed, maar de rest niet. Misschien wel dankzij zijn tekentalenten, ziet zijn vader een loopbaan als architect voor zijn zoon weggelegd. Na een week lessen bouwkunde te hebben gevolgd, vertelt hij zijn vader zich te willen toeleggen op de grafische kunsten. Van de graficus Jessurun de Mesquita krijgt Escher een gedegen opleiding in tekenen en grafische technieken.

Alhambra

Escher bezoekt in 1936 het Alhambra paleis in Granada. Dit is een keerpunt in zijn leven. De Moorse ornamenten en vloermozaïken boeien hem buitengewoon. Zo sluipen via een omweg toch nog wiskundige principes zijn werk binnen. Wiskundige patronen en regelmatige vlakvullingen worden steeds vaker een essentieel element in zijn werk.

Escher confronteert je met een vreemde, vaak onmogelijke werelden. Een bekend werk van Escher is Relativiteit (1953): menselijke figuren die in een oneindig trappenhuis de trap beklimmen maar steeds op het zelfde niveau blijven. Bolspiegelingen, oneindigheid, regelmatige vlakken die van vissen in vogels veranderen; het zijn allemaal fascinerende kortsluitingen in je waarneming. Je kunt er uren naar kijken.

Een rijzende ster

Langzaam maar zeker trekt het werk van Escher steeds meer belangstelling. De expositie tijdens het Internationale Mathematische Congres in Amsterdam in 1954, brengt hem roem tot ver buiten de landsgrenzen. Zes jaar later wordt Escher door Cambridge University uitgenodigd een voordracht te houden op internationaal congres van kristallografie. In 1971 wordt Escher’s boek ‘De werelden van MC Escher’ een bestseller. Lang heeft hij er niet van kunnen genieten. Een jaar later overlijdt hij.

Veelzijdig

Naast zijn bekende werk van onmogelijke werelden, ontwierp hij ook nog postzegels, wandschilderingen en tapijten. Escher’s werk is te zien in een permanente tentoonstelling in het paleis Lange Voorhout in Den Haag.