Kunst

Wat doet kunst met mensen?

Wat brengt kunst teweeg bij mensen?

Kunst kan voor elk persoon weer anders worden geïntrepeteerd. Kunst is daarom best wel persoonlijk. Wat voor de ene mens kunst is kan voor de ander als kits worden gezien. Eén ding is zeker. Kunst moet, om als kunst te worden aangemerkt, de mens prikkelen. De mate waarin een voorwerp of schilderij prikkelt, hoeveel mensen het prikkelt, de invloed en het effect zullen dan de kwaliteit van het kunstwerk aangeven. Meesterwerken in de kunst zijn tijdloos en voldoen meestal in hoge mate aan deze prikkeling.

Vormgeving

Iedere vormgeving die emoties teweeg kan brengen is kunst. Kunst is niet nagemaakt maar ontsproten aan het brein van de kunstenaar. Het is een kunst om uit het niets, iets te creëren. Voor sommige personen kan een bepaald kunstwerk emoties teweegbrengen voor een ander helemaal niet. Dit heeft natuurlijk ook alles te maken met de achtergronden en het leven van de persoon die het kunstwerk bekijkt. Daarom kan voor een groot aantal mensen Picasso helemaal het einde zijn terwijl anderen meer interesse hebben voor bijvoorbeeld middeleeuwse kunst. Elk mens is anders, dus je kunt nooit zeggen dat een bepaald kunstwerk door iedereen mooi gevonden gaat worden. Het is vaak té persoonlijk.

Academisch gevormd

Veel kunstkenners zullen een schilderij of beeldhouwwerk pas erkennen als echte kunst, wanneer deze is gemaakt door een academisch gevormde kunstenaar. Toch zijn er honderden autodidacten die geweldige kunst maken. Juist zij, die geen opleiding hebben genoten op dit gebied, maken de mooiste kunstwerken. Als kunst iets doet met mensen dan willen zij het kunststuk nog wel een keer zien. E misschien daarna nog eens.

Kunst

Kunst van vroeger

Kunst die vroeger werd gemaakt door bijvoorbeeld van Gogh, is men later pas gaan waarderen. Op het moment van creëren werd er weinig aandacht aan besteed en deed de kunstenaar het omdat hij graag kunst maakte. Of het werd in opdracht gemaakt van een rijke meneer. Kunst die vroeger niet werd aangemerkt als kunst zijn nu vaak miljoenen euro’s waard. Kunst raakt mensen of niet…Over kunst raak je nooit uitgepraat.

Kunst