Vincent van Gogh – Gek of geniaal?

Vincent Willem van Gogh (1853-1890) was een zeer bekend Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme.

Hij is de zoon van een dominee van de Nederlandse Hervormde Kerk en zijn moeder is de dochter van een boekhandelaar. Als Vincent 16 jaar is, krijgt hij een baantje bij Goupil & Cie, een internationale kunsthandel waarvan het hoofdkantoor in Parijs gevestigd is. Vier jaar later gaat hij in een vestiging in Londen werken, waar hij ook begint te schilderen. Hij werkt er echter niet zo goed, wordt ontslagen, en besluit mensen te gaan helpen die net als zijn vader dominee willen worden. Eind 1878 wordt hij uitgezonden naar een mijnstreek in het zuiden van Nederland, maar besluit te verhuizen naar Brussel en gaat daar weer schilderen. Eind 1881 is Vincent een paar weken in Den Haag, waar hij schilderles krijgt van Anton Mauve, zijn neef. Op zijn 30e, in 1883, reist Vincent naar Drenthe. Kort nadat zijn vader plots sterft schildert Vincent zijn tegenwoordig beroemde schilderij De Aardappeleters.

Frank Zweegers - De Aardappeleters
Vincent van Gogh – De Aardappeleters

In februari 1886 gaat Vincent bij zijn broer Theo wonen in Parijs. Deze verhuizing heeft veel invloed op de ontwikkeling van zijn schilderstijl en zijn werken. Hij begint te schilderen volgens het pointillisme, krijgt een eigen stijl (lichtere kleuren) en begint portretten te maken om wat meer te verdienen. Twee jaar na zijn verhuizing naar Parijs vertrekt hij richting de Provence, en nodigt kunstenaar Paul Gauguin uit bij hem te komen wonen. Negen weken lang werken ze samen, Gauguin maakt portretten van Vincent, terwijl Vincent zelf zonnebloemen schildert. In die tijd krijgt Van Gogh regelmatig aanvallen van waanzin, waarin hij Gauguin bedreigt met een scheermes. Enige tijd later snijdt hij (een stuk van) zijn eigen oor af, en laat zich een paar maanden later opnemen in de psychiatrische inrichting van Saint-Rémy om herhaling te voorkomen. Vincent verblijft hier een jaar, en richt er een cel in als atelier.

Volgende keer gaat de beschrijving van Vincent van Goghs leven verder, over de periode waarin hij zeer veel werken maakt en de periode na zijn overlijden.