Vincent van Gogh – Gek of geniaal?

In navolging van de vorige post, hier deel 2 van de beschrijving van het leven van Vincent van Gogh.

Ondanks dat hij af en toe nog aanvallen heeft, schildert hij in deze periode zo’n 150 prachtige schilderijen, welke hij naar zijn broer Theo opstuurt. Mei 1980 verlaat hij de inrichting, en vertrekt naar Auvers-sur-Oise. Op 27 juli 1890 loopt Vincent een korenveld in, en schiet zichzelf in de borst. Hij mist zijn hart, waardoor hij pas twee dagen later in bijzijn van zijn broer Theo overlijdt. Theo sterft twee maanden later, en de broers worden naast elkaar begraven op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise.

Frank Zweegers - Graf Vincent van Gogh
Graf Vincent van Gogh

De waardering van de werken van Van Gogh begon eigenlijk al vrij snel na zijn dood, toen Theo in september 1890 een herdenkingstentoonstelling organiseerde in Vincents apartemetn in Parijs. Kort daarna overleed Theo door ziekte, en zijn zoon en vrouw namen de collectie schilderijen mee naar Nederland. Na Johanna’s (vrouw van Theo) dood gaat de collectie over op zoon Vincent Willem. In 1973, als het Vincent van Gogh museum open gaat, herbergt het museum de grootste collectie Van Goghs ter wereld, in bruikleen van de Vincent van Gogh stichting.

In het Dolhuys te Haarlem is van 25 augustus 2010 tot en met 27 februari 2011 een tentoonstelling over Vincent van Gogh, genaamd Gek of Geniaal?
Deze tentoonstelling komt met een geheel nieuwe insteek, en vraagt zich af of er een verband is tussen van Gogh’s gekte en zijn kunstenaarschap.

www.hetdolhuys.nl/tentoonstellingen/Dossier-Van-Gogh-gek-of-geniaal