Van velerlei pluimage

In de Kunsthal Rotterdam is afgelopen week “Van velerlei pluimage” geopend: zeventiende-eeuwse waterverftekeningen van Andries Beeckman. De tentoonstelling vormt een schitterende reconstructie door Andries Beeckman van zijn reis naar de belangrijkste handelsvestiging van de VOC, Batavia (Jakarta). Daarbij maakte hij een uitvoerig en kleurrijk beeldverslag van de inwoners en dieren van Indonesië. Met een onmetelijke en aimabele nauwkeurig werden verschillende bevolkingsgroepen tot in detail door hem zijn vastgelegd, vaak voor de eerste keer, zonder stereotypes en zonder waarde-oordeel.

De tentoonstelling in de Kunsthal biedt een eenmalige gelegenheid om de originele tekeningen, die in de loop der eeuwen over Europa verspreid zijn geraakt, te bekijken en direct te vergelijken met het monumentale schilderij dat Beeckman naar aanleiding van zijn reis maakte. Onderhandelende Chinezen, marktvrouwen met groenten en fruit, paraderende Europeanen, voetbal spelende Javanen, vele door Beeckman geportretteerde bevolkingsgroepen komen hierop terug. Het anderhalve meter grote doek is een bijzondere bruikleen van het Rijksmuseum en wordt in de Kunsthal voor het eerst weer herenigd met een ander pareltje; het album met 55 waterverftekeningen uit de Bibliothèque de l’Arsenal uit Parijs.

Frank Zweegers - Andries Beeckman - Japanse Christen in Jakarta (1656)
Japanse Christen in Jakarta (1656)
bron: commons.wikimedia.org

Zien? Frank Zweegers vindt het een aanrader. En je hebt gelukkig nog ruim de tijd; Van velerlei pluimage loopt nog tot en met 11 mei.