Van lichaam naar object: geboorte van het kubisme

De beeldhouwkunst heeft zich een groot deel van haar geschiedenis gericht op het spiegelen van het menselijk lichaam. En de revolutie in de moderne beeldhouwkunst concentreerde zich aanvankelijk ook op uitbeeldingen van de mens. Het waren bustes en hoofden en naakten die een reeks van vernieuwingen ondergingen in de periode 1906 tot 1916, in de handen van onder meer Brancusi, Picasso en Boccioni. Zij en hun tijdgenoten braken de organische context van het lichaam af, om die te plaatsen in een nieuwe, onontgonnen ruimte en beeldtaal.
 
Over de (beeldhouw)kunst zei Brancusi het volgende: “In de kunst is eenvoud geen doel, maar men komt door het benaderen van de ware betekenis van de dingen, ondanks zichzelf, tot eenvoud.” Dit typeert niet alleen zijn eigen stijl, maar ook dat van veel van zijn tijdgenoten. Het is een constante zoektocht naar puurheid, het elimineren van het overtollige.
 
Meer weten over Brancusi? 
Tip van Frank Zweegers: hoewel van slechte kwaliteit, enigszins aan de trage kant en met een soundtrack die het niet slecht zou doen in een horrorfilm, geeft deze Roemeense documentaire wel een bijzonder inzicht in de persoon Brancusi en zijn werk. Hij is Engels ondertiteld: