Tinkebell en de grenzen van kunst

Frank Zweegers - Tinkebell tas

bron afbeelding: http://chimsky.wordpress.com/2009/05/15/het-meisje-dat-van-haar-kat-een-handtas-maakte/

Deze handtas was een kat. En wel de kat van Matilde Simonsen, aka Tinkebell. De kunstenares kwam afgelopen week in het nieuws, omdat er een uitspraak was van de rechter over of ze al of niet hamsters had gemarteld voor de kunst.
In hoeverre je hamsters martelt, wanneer je ze in een bal laat rondlopen valt te bediscussiëren. Het grappige is dat geen haan de afgelopen week nog kraaide om haar kat Pinkeltje. Simonsen draaide de kat in 2004 eigenhandig de nek om, om het beest te vervolgens te laten villen en verwerken tot een handtas. Het riempje met naamkokertje werd ironisch genoeg het tweede hengsel, naast de staart.
Kunst of mishandeling?
Simonsen is niet de enige die op het randje balanceert als het gaat om de grens tussen kunst en dierenmishandeling. De Belgische kunstenaar Wim Delvoye tatoeëerde varkens onder narcose, en graffiti-artiest Banksy gebruikte koeien, schapen en varkens als canvas voor zijn kunst.
Vraag is natuurlijk hoe ver je mag gaan in het gebruiken van dieren voor de kunst. Tinkebell geeft aan met haar kunst juist de hypocriete houding te willen aankaarten van onze maatschappij ten opzichte gebruik van dieren, en het contrast tussen huisdieren en productiedieren. Delvoyes varkens mogen niet geslacht worden, omdat ze een copyright dragen. Zo draagt hun kunst – op dubieuze wijze – toch bij aan een maatschappelijk debat. Naar mijn zin gaan ze daarin heel ver. Te ver? Daar denk ik nog even over na.