Spelen met die kwast!

De meeste mensen die beginnen met Kunst maken, zijn voortdurend bezig met een ideaalbeeld. Een ideaalbeeld van een kunstenaar, die van tevoren precies weet wat voor kunstwerk er komen moet. En die precies die streken zet, die hakken uit het marmer haalt, die nodig zijn om het kunstwerk zich te laten voltrekken. Volmaakt, van het eerste idee tot aan het uiteindelijke beeld. Als het geen Rembrandt wordt, geen Da Vinci, láát dan maar. Geen wonder dat we gefrustreerd raken van onze eigen onkunde en het veel te vroeg weer opgeven!

 

Je materiaal leren kennen

 

Wat we vaak voor het gemak vergeten, is dat kunst maken heel veel oefenen en uitproberen is! En net als dat kinderen leren door te spelen, moet dat voor het maken van een goed schilderij of beeldhouwwerk bijvoorbeeld ook! Je moet leren wat je met het materiaal kan, wat het doet onder verschillende omstandigheden. Wat gebeurt er als je de verf heel ver verdunt, of juist dik op het doek smeert? Wat gebeurt er als je die homp klei op de tafel smijt, of wanneer je er met een vork in draait? Of het juist streelt met een natte vinger? Wat wanneer je het bakt, of laat uitharden in de zon? Pas als je weet wat het materiaal allemaal doet en kan, en wat jij er allemaal mee kunt doen, kun je er echt wat mee gaan maken!

 

Frank Zweegers - Kunst

bron: http://architectpainterjoshi.blogspot.nl

Zeker in het begin: kwantiteit voor kwaliteit!

 

Wat goed is om te weten als je begint met wat voor creatieve hobby dan ook, is dat kwantiteit gaat voor kwaliteit. Ga je schilderen? Zorg voor grote potten verf, heel veel goedkope kwasten, bergen papier en doeken, en neem de tijd. Dure verf en kwasten durf je niet op te maken of te mangelen. Terwijl: je moet experimenteren, dat weet je nu wel. Dus probeer uit, smeer, doe. Neem niet teveel de tijd om heel lang op een schilderij te prutsen. Maak iets in tien minuten en begin dan aan het volgende. Je eerste werken worden niet goed, pas na veel oefenen wordt het beter. En dán kun je er extra tijd aan gaan besteden. Bewaar alles wat je maakt (tenzij je iets echt heel lelijk vindt), dan zie je je progressie en dat werkt motiverend. Maak véél en je zal zien: het wordt alleen maar leuker.