Simpele Vector Afbeelding Creëren

Vector wordt gemaakt met behulp van een computer. Het is herkenbaar aan de grote vlakken. Als je eens met Adobe Illustrator hebt gewerkt heb je vast wel eens van vectors gehoord. Illustrator is ideaal om professioneel afbeeldingen te maken op de computer. Er zijn natuurlijk ook alternatieve tekenprogramma’s zoals Gimp. Maar in dit artikel houd ik het op Illustrator omdat deze het meest bekend is. Het is mogelijk om in Adobe photoshop een design te maken, maar Illustrator is daar veel beter voor geschikt.

Als je het eenmaal een beetje beheerst wil je niet anders meer. Maar hoe maak je nu een simpele vector afbeelding in Adobe Illustrator?

 

Stap 1.

 

Kies een afbeelding die je wilt gaan omzetten in een vector. Als je nog weinig of geen ervaring hebt met het creëren van een vector afbeelding kun je het beste kiezen voor een afbeelding met weinig details. Een afbeelding met grote vlakken en waar je een lange tijd naar kan kijken.

 

Stap 2.

 

Open Adobe Illustrator. Maak een extra laag bij layers. Meestal aan de rechterkant. Plak je gekozen afbeelding in de onderste layer.

 

Stap 3.

 

Selecteer aan de linkerkant van je scherm in het programma de tool “Pencil” of “Penseel”, net in welke taal je programma is ingesteld. Je kunt een zwarte lijn gebruiken. Maar je kunt ook met de tool “Pipet” de kleur van de originele afbeelding gebruiken. Je kunt er voor kiezen om een lijn+invulling te gebruiken. Dus als je de lijnen trekt direct een vlak wordt ingekleurd. Ook kun je er voor kiezen om de vlakken later in te kleuren. Als beginneling vond ik dat makkelijker.

 

Stap 4.

 

Als je de lijnen hebt getekend kun je de vlakken vullen met de kleuren uit de originele afbeelding. Je kunt ook verschillende vlakken in verschillende layers onderbrengen. Zo kun je kleine fouten sneller herstellen. Fouten herstellen kun je ook doen door in de “geschiedenis” of “history” te duiken van de bewerking. Zo kun je heel veel stappen terug.

Als je aan de slag met circles zou ik er voor kiezen om deze met de standaard “circle” tool te doen. Dat scheelt een hoop.

Nu heb je je eerste vector afbeelding gecreëerd. Gefeliciteerd.