Pindakaasvloer in Boijmans van Beuningen

Er komt weer eens een plak pindakaas in een museum te liggen. Museum Boijmans van Beuningen kocht afgelopen week Wim T. Schippers’ Pindakaasvloer aan. Het zal in de loop van 2011 worden uitgevoerd.

 

Museum Boijmans legt uit: “De Pindakaasvloer is op elke gewenste grootte uit te voeren en bestaat uit een soort lijst, waarbinnen zich in de gewenste dikte een bepaalde hoeveelheid pindakaas van een nader te bepalen merk bevindt”.

Het is niet de eerste keer dat Schippers pindakaasvloer in een museum ligt. Wie in 1997 naar het Centraal Museum ging, kon onverwacht terechtkomen op het plakkaat van kleverige pindakaas. Het concept zelf is al van ver voor 1997. Wim T. Schippers maakte zijn vloer van pindakaas voor het eerst in 1969 voor een galerie. Het werk wordt gerekend tot de conceptuele kunst, zoals in die tijd veel gemaakt werd. Hij voerde het werk ook al uit voor een overzichtstentoonstelling in Utrecht.

Het museum Boijmans van Beuningen heeft al meer werken van Wim T. Schippers in de collectie, waaronder werken op papier, de zwevende steen ‘Het is Me Wat’ (1999) en een wit tapijt waarin groene eieren zijn verwerkt uit 1966.

Bij het grote publiek in Nederland is de kunstenaar beter bekend van zijn televisie- en radioprogramma’s rond figuren als Jacques Plafond en Sjef van Oekel. Ook spreekt hij de stem van Sesamstraats Ernie in.

Voor wie de pindakaasvloer met eigen ogen wil zien – en eigen neus wil ruiken, houd de kalender van Boijmans in de gaten!