Mooie wall art zelf maken

Wall art is niet hetzelfde als een muurschilderij. Het gaat om een twee- of driedimensionaal object, dat gemonteerd is op een muur. Doorgaans steekt het niet teveel uit, zodat het niet in de weg gaat zitten, als je er langs wil lopen, of ervoor wilt zitten. En vaak valt zo’n muurkunstwerk uiteen in losse onderdelen, die samen op de muur aangebracht, één compositie vormen.

Enkele voorbeelden van wall art

Hieronder enkele voorbeelden van mooie wall-art.

Frank Zweegers - Wall Art
www.welke.nl

Frank Zweegers - Wall Art
www.bybabz.nl

 

Frank Zweegers - Wall Art
www.in10.nl

 

 

Zelf wall art maken

Bijna iedereen kan zelf wall art maken. Al kost het het nodige uitproberen en experimenteren. Dit stappenplan helpt je op weg!

1. Bepaal de plaats waar je je wall art gaat aanbrengen en bekijk hoe de muur valt in de rest van de ruimte. Gaat de muur een hoek om? Zitten er bijzondere vormen in, waar je gebruik van kunt maken? Denk buiten de kaders! Je canvas is namelijk zo groot als jij wilt denken.

2. Bepaal de sfeer die je via de muur aan de kamer wilt meegeven. Wil je de kamer opvrolijken, of juist meer statuur meegeven? Wil je een blikvanger, of juist iets dat opgaat in de ruimte? Op basis hiervan kun je in grote lijnen de grootte, kleur en vorm bepalen. Het maken van een moodboard kan je hier zeker helpen!

3. Bepaal de eventuele functie van je muurkunstwerk. Je kunt het puur als kunstobject gebruiken, maar ook als vrolijke opberger, kapstok, lamp, omlijsting…

4. Bepaal je materiaal. Neem ruim de tijd voor zoeken en experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan sjablonen en verf, of prefab-objecten, zoals borden, ornamentjes, deurknoppen, spiegels, klokken en lampjes. Stevig papier kan trouwens net zo goed! Of fotolijstjes, souvenirtjes… In het algemeen geldt: groter is makkelijker! Het is makkelijker een compositie te bepalen voor een paar grote objecten dan voor driehonderd soeplepels.

5. Bepaal de compositie. Doe dit terwijl je in de ruimte staat, maar ga ook tekenen. Staan er objecten permanent voor de te gebruiken muur? Bijvoorbeeld een bank, een kast of een kapstok? Bedenk hoe je deze objecten kunt integreren in je ontwerp. Een bepaalde onbalans in je ontwerp (drie objectjes bij elkaar links, 1 op afstand rechts) maakt het spannender en zorgt dat het minder snel gaat vervelen. Moeilijk een goede compositie te bedenken? Kijk om je heen! Neem een voorbeeld aan een bloembed, sterrenbeelden, draaikolken of een interessant gebouw.

6. Geef jezelf vervolgens de ruimte en experimenteer! Hang je objecten niet meteen muurvast, maar geef jezelf de mogelijkheid van verplaatsen of vervangen. Ga pas door als je helemaal gelukkig bent met je ontwerp.

7. Maak de muur schoon en verf deze eventueel.

8. Het moment is daar! Breng je wall art permanent aan. Zorg dat je hiervoor de juiste materialen gebruikt, je wilt natuurlijk niet dat je kunstwerk voortdurend naar beneden komt.

9. Zet een goeie kop koffie en geniet van je werk!