Melk, de witte Motor

Melk werd tientallen jaren beschouwd als een zeer gezond product. De laatste jaren hoor je andere geluiden. Melk, dat je in de supermarkt koopt blijkt niet zo gezond te zijn als gedacht. Alleen de pure melk, die je alleen bij de boer kunt halen is nog rijk aan vitamines en calcium.

Al jaren lang wordt er over de hele wereld stevig reclame gemaakt voor het witte product. In het volgende artikel laat ik verschillende melk campagnes zien. Gekke, grappige advertenties. Prachtig uitgevoerd om de bevolking aan het melkdrinken te krijgen en vooral te houden.

Joris Driepinter

In de jaren ‘60 kwam het Zuivelbureau met een karakter, Joris Driepinter genaamd om het drinken van drie glazen melk per dag te promoten bij de jeugd.

Frank Zweegers - Joris Driepinterbron: http://www.zuivelonline.nl/

In de advertenties draaide het om de avonturen van Joris Driepinter waarin hij zijn kracht liet zien, wat hij door melkdrinken had verworven. Het karakter kreeg ook zendtijd op televisie. Bekijk de video hieronder.

Persoonlijk vind ik dat de animaties van Joris zeer leuk zijn uitgevoerd. Leuk getekend, wat uiteraard bij heeft bijgedragen aan het succes. De tekenstijl doet mij nog het meeste denken aan die van Fiep Westerdorp (Jip en Janneke, Pluk etc.) De campagnes met Joris Driepinter bleven maar liefst 13 jaar lang op de buis.

Melk de Witte Motor

In de 1983 werd er een pitch uitgeschreven om het melkdrinken onder de mensen opnieuw te bevorderen. Uiteindelijk wint het kleine reclamebureau PPGH van de reclamejongens Hettinga en Kramp. De melkfabrikanten wilde de concurrentie aangaan met de toen sterk groeiende frisdranken markt. Omdat melk energie geeft, werd de slogan “Melk de Witte Motor” al snel gevonden. De campagne wordt razend populair in Nederland. Vele campagnes volgden en leidde tot zichtbaar meer melkconsumptie.

Frank Zweegers - Melk reclame
www.zuivelgeschiedenis.nl

Japanse Melk Reclames

In deze reclame voor het melkmerk “Ask Milk” draait het om schoonheid en kracht. Er wordt gesuggereerd dat melk je mooier maakt en dat je onverwoestbaar bent. Wel erg grappig om te zien.

Een kleine greep uit de melkcampagnes. Nu snel naar de koelkast om zo een witte rakker, soldaat te maken.