Kunstveiling trucs

Overal waar geld een rol speelt komen trucs voor om het op een illegale manier te confisceren. Denk maar aan de aandelenbeurs of wedstrijden.Maar ook de kunstwereld kan er wat van. Het handelen in nagemaakte schilderijen bijvoorbeeld is een bekend voorbeeld.

Maar naast de handel in valse kopieën kun je nog meer trucs uithalen om geld te verdienen of te besparen in de kunsthandel. Namelijk de kunstveiling.

Hieronder bespreek ik een aantal trucs die zo nu en dan voorkomen bij kunstveilingen om de veiling te beïnvloeden voor eigen gewin en ten kosten van jouw portemonnee. Let goed op en stel (jezelf) de volgende vragen.

Wanneer is het kunstwerk voor het laatst geveild?

De reden voor deze vraag is om te achterhalen of er iets aan de hand is met het kunstwerk. Als het werk binnen korte tijd een aantal keer onder de hamer is geweest kan het er wat mis zijn.

Wellicht is het een kopie die steeds opnieuw wordt verhandelt om de prijs op te drijven. Blijkt het geen kopie te zijn moet je toch oppassen met het bieden op dit soort kunstwerken omdat stukken die veel verhandelt worden uiteindelijk in waarde kunnen dalen.

Mag de eigenaar op zijn eigen kunstwerken bieden?

Het is belangrijk om te weten wie het kunstwerk aanbiedt als het veilinghuis het toestaat dat eigenaar zelf meebiedt. Als je weet wie er biedt kun je hier rekening mee houden tijdens de veiling zelf.