Kunst vs. Leven

Frank Zweegers - Adolf Reich
Adolf Reich – Kunst- und Naturfreund

 

Kunst is een dubbel zwaard. Het kan onze ervaring van het leven versterken, maar het kan het ook verminderen.

Wij besteden het grootste deel van onze tijd hier gericht op het versterkende deel.

Goethe schreef over hoe kunst je helpt je te verdiepen in de waardering van de natuur. In “Die Leiden des jungen Werther”, beschreef hij een jong, verliefd stel,  tijdens een bezoek aan het platteland:

We gingen naar het raam. Het was nog steeds donderend op afstand: een zachte regen gutste over het land, en vulde de lucht om ons heen met heerlijke geuren. Charlotte leunde voorover op haar arm, haar ogen dwaalden over de scène, wierp ze op naar de hemel, en draaide ze toen naar mij toe. Ze waren vochtig van haar tranen, ze legde haar hand op de mijne en zei: “Klopstock!”

Deze verwijzing naar de dichter Gottfried Friedrich Klopstock (1724-1803) was genoeg om onze held te doen trillen van emotie:

Meteen herinnerde ik me de prachtige ode in haar gedachten: Ik voelde de druk van mijn gewaarwordingen, en zonk weg onder hen. Het was meer dan ik kon verdragen. Ik boog me over haar hand, kuste hem in een heerlijke stroom van tranen, en weer keek naar haar ogen. Goddelijke Klopstock!

Nou, ik geloof in de kunst zo veel als de volgende kerel, maar persoonlijk vind ik de held Goethe eerder afstotend. De beoogde auteur eerbetoon aan de culturele verfijning lijkt meer op een object les die gevoeligheid is niet de grootste friggin ‘deugd in de wereld, niet door een lange opname.