Kunst Verschepen

Het verschepen van iets waardevols kan risicovol zijn. Deze risico’s worden groter als het gaat om stukken van enorme waarde die bovendien niet te vervangen zijn. Als een kunstwerk wordt beschadigd tijdens het verschepen kan dat jaren kosten voordat het weer is gerestaureerd. Erger nog, een stuk kan ook onherstelbaar beschadigd zijn.

Maar als het goed wordt vervoerd en verscheept is de kans op beschadiging aanzienlijk kleiner.

 

Gespecialiseerde Bedrijven

 

Er zijn bedrijven actief die zich specialiseren op het gebied van het transporteren en verschepen van kunst. Het is uiteraard prijzig. Maar door hun ervaringen hebben zij wel het beste inzicht bij het transporteren en verschepen van kunst.

Als het om een echt waardevol stuk gaat (emotioneel of financiëel) is het een goede beslissing om zo een partij in de hand te nemen.

 

Zelf kunst op de juiste manier inpakken

 

Je kunt zelf je kunst inpakken en vervoeren. Om het nauwkeurig te doen kun je het beste als volgt te werk gaan:

 

● Wikkel het kunstwerk in tissues. Die beschermen het kunstwerk van klevende deeltjes en viezigheden van de bubbeltjesfolie.

 

● Wikkel de bubbeltjesfolie om het kunstwerk heen. Plak de bubbeltjesfolie met tape vast. Plak de tape alleen vast aan de folie. Probeer de tissue te vermijden.

 

● Bescherm de vier hoeken van het schilderij met extra bubbelfolie. De hoeken beschadigen namelijk sneller, blijkt uit eeuwen ervaring.

 

● Pak een standaard kartonnen doos erbij. Ideaal is het als de doos een aantal centimeter breder en langer is dan het schilderij. Dan verschuift het minder. Leg eerst een laagje met foam peanuts in de doos. Leg het schilderij erop en bedek het schilderij weer met een laag foam peanuts. Nu kan je de doos dichtplakken en ben je klaar.

 

Naast gewone kartonnen dozen zijn er speciale houten kisten beschikbaar. Ze zijn prijzig, maar huren is wellicht ook een optie. Het maakt de trip voor het kunstwerk een stuk veiliger.