Kunst in België

Toen Napoleon definitief de slag bij Waterloo had verloren, werd het toenmalige België in 1815 onderdeel van het Koninkrijk der Nederland. Nadat in 1830 de Belgische revolutie uitbrak en België zich van Nederland afscheidde ging het verder als een onafhankelijke staat. Hoewel België een jonge staat is heeft het veel oude kunst in zijn bezit.

De zeven wonderen van België

Om de Belgische kunst en erfgoed beter voor het voetlicht te plaatsen is in de jaren 70 van de vorige eeuw het concept ‘De zeven wonderen van België’ bedacht. Hieronder vallen de belangrijkste zeven kunstwerken van België. De lijst is vrij politiek correct, omdat er geen spraakmakende kunst in voor komt en het netjes verdeeld is over de taalgrenzen. Drie werken in eigendom van Vlaanderen en Wallonië en één in Brussel.

De zeven wonderen van België in Vlaanderen

Het lam Gods (gebroeders van Eyck)
Het lam Gods is een paneelwerk die staat in de Sint Baafskathedraal te Gent. Het bestaat uit maar liefst twaalf panelen en is geschilderd in olieverf. Oorspronkelijk was het Hubert die de opdracht aannam en schilderde, maar toen hij overleed heeft broer Jan het overgenomen. Het paneel dateert uit 1432.

Het lam Gods
Het lam Gods

Ursulaschrijn (Hans Memling)
Dit reliekenschrijn gewijd aan Sint Ursula staat in de Oud Sint-Janshospitaal te Brugge. Het is geschilderd in 1489. Alle panelen zijn zeer getailleerd beschilderd met een eenharig penseel en bevat Bijbelse voorstellingen.

Kruisafneming (Pieter Paul Rubens)
Dit drieluik staat boven het altaar van de O.L.-Vrouwekathedraal te Antwerpen en is geschilderd in 1611. Dit olieverf paneel bevat als middelpunt het Bijbelse tafereel van de overleden Jezus Christus die van het kruis afgehaald wordt. De overige panelen zijn beschilderd met verhalen in connectie tot de kruisafneming.

Kruisafneming (Pieter Paul Rubens)
Kruisafneming (Pieter Paul Rubens)

De zeven wonderen van België in Wallonië

Doopvont van Reinier van Hoei
Het doopvont staat in de Sint-Bartholomeüskerk te Luik. Het is gemaakt rond 1125 van kopergiet en bevat Bijbelse doopvoorstellingen.

Doopvont
Doopvont van Reinier van HOei

Reliekschrijn van Onze-Lieve-Vrouw (Nicolaas van Verdun)
Deze staat in de O.L.–Vrouwekathedraal in Doornik en is gemaakt omstreeks 1205. Het is van verguld zilver en brons en is bewerkt met bronzen beeldjes van Bijbelse figuren.

Kerkschat van d’Oignies
Deze staat in de Notre-Dame van Namen. Er zijn verschillende werken d’Oignies opgenomen in deze kerkschat, zoals boekbanden en panelen, gemaakt uit materiaal die hij gebruikte bij zijn beroep als edelsmid, dus veel goud, zilver en brons.

De zeven wonderen van België in Brussel

De val van Icarus (Pieter Brueghel)
Geschilderd omstreeks 1600 en is te bewonderen in het museum voor schone kunsten te Brussel. Het schilderij bevat het mythologische verhaal van Icarus. Pas recent werd ontdekt, dat dit schilderij misschien niet van Brueghel is aangezien het gedateerd is in 1600, ruim 30 jaar na zijn dood.

De val van
De val van Icarus