Kunst als spaarpotje

Een grote kunstaankoop doe je vaak niet tot je het geld makkelijk kunt missen. Terwijl een kunstaankoop juist een bijzonder goede investering kan zijn. Eén die meer rendement oplevert dan je spaarrekening. En die bovendien stukken leuker om naar te kijken is, dan de rekeningoverzichten van je bank. De interesse van beleggers voor kunstwerken is ook in tijden van crisis heel groot. Vooral op de lange termijn kan kunst een lucratieve belegging zijn. Als je je tenminste goed laat informeren, en je aan de volgende regels houdt:

  • Koop alleen kunst die je zelf ook mooi vindt. Een kunstwerk in een kluis, daar wordt niemand blij van. En een kunstwerk dat je niets zegt, kan nog zo veel waard worden, maar genieten doe je er niet van.
  • Geef nooit meer dan tien procent van je vermogen uit aan kunst. Kunst kun je niet eten, en je slaapt beter onder een deken. Maar deze regel betekent niet dat je niet klein kunt beginnen.
  • Richt je op topkwaliteit binnen je prijscategorie. Kwaliteit wordt zeldzamer, en wat zeldzaam is, stijgt in waarde. Leg de lat zo hoog mogelijk.
  • Laat je niet leiden door de huidige mode. Wat nu ouwe koek is, is morgen “vintage” en wat nu hot is, is morgen vergeten. Kunst de nu even uit de mode is, kan over een paar jaar ineens in waarde toenemen. Heb je hier geen neus voor, zoek dan iemand die je daarin vertrouwt!
  • Laat je kunstwerken goed verzekeren. Meestal worden je kunstwerken niet verzekerd door je gewone verzekering. Neem dan ook een afzonderlijke verzekering voor je waardevolle stukken.
Frank Zweegers - Emile Claus - De overstroming - 1892
Emile Claus – De overstroming – 1892 (Bron: wikipedia)