Hologrammen kunst

Hologrammen kunst, ontstaan in de twintigste eeuw, stelt kunstenaars in staat om een afbeelding te creëren dat voor de ogen van de toeschouwer zweeft. Bij Hologrammen kunst lijkt alsof het kunstwerk echt bestaat maar in werkelijkheid alleen maar lucht en illusie gecreerd door licht.

 

Geschiedenis

 

Hologrammen werd voor het eerst ontdekt (op theoretisch niveau) door de wetenschapper Dennis Gubar. Gubar was bezig met het verbeteren van de elektronen microscoop toen hij een theorie ontdekte en uitwerkte wat werd gezien als de basis voor de holografie.

Pas bij de uitvinding van de laser in de jaren ‘60 kon de theorie van Gubar in praktijk worden gebracht. Nu waren driedimensionale figuren eindelijk mogelijk.

 

Ontwikkelen

 

Holografie worden tot leven gewekt door het licht van lasers. De lichtgolven van de laser worden opgevangen door lichtgevoelige film of glasplaat. De film of de glasplaat laat de diepte zien die is ingesteld bij de laser. Zo ontstaat er een driedimensionale effect.

 

Kunst en Holografie

 

In 1968, hield de Cranbury Kunstacademie in Michigan de eerste hologrammen kunst tentoonstelling. Dit werd twee later opnieuw gedaan door de Finch College galerij in New York. De eerste kunstenaar die gebruik maakte van Holografie was Salvador Dalí.

 

Hologrammen kunstcollecties

 

Vanaf oktober 2010 kun je het grootste hologrammenkunst collectie zien in het MIT museum in Cambridge, Massachusetts. Het aanbod is groot en wordt steeds verder ontwikkelt. In het MIT museum kun je ook zien waar het naar toe gaat met hologrammen kunst in de toekomst.