Kunst ophangen

Hoe en waar hang je kunst op?

Hoe en waar hang je kunst op?

Wanneer je een mooi schilderij in bezit hebt, wil je deze ook aan iedereen kunnen tonen, zodat niet alleen jij, maar ook je bezoek ervan kan genieten. Je kunt je schilderij gewoon ergens neerhangen, waar jij hem het beste vind uitkomen, maar er zijn nog wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer je hem bijvoorbeeld in een donkere hoek neerhangt, is er de kans dat het schilderij juist helemaal niet mooi uitkomt. Houd dus rekening met hoe je een schilderij ophangt en waar.

Kunst ophangen

Hoe hang je je kunst op?

Een schilderij aan de muur hangen met een spijker kan, maar betekent ook dat je een gat in de muur moet boren. Vooral wanneer het een zwaar schilderij is, dan moet er nog een plug in, wat het gat groter maakt. Een idee is om een gebruik te maken van een ophangsysteem, zoals rails. Deze kan je boven aan de muur tegen het plafond monteren. Je kunt met een draad die van de rail naar het schilderij loopt je schilderij netjes en chique ophangen. Ook is het mogelijk om meerdere schilderijen aan een rails te hangen. Het kan soms voorkomen dat je juist het ophangsysteem wilt benadrukken. Gebruik dan een stevige draad of touw, of nog specialer een ketting om je schilderij aan op te hangen. Dit kan verticaal, maar je kunt ook halverwege de wand een ketting horizontaal hangen en daar het schilderij aan ophangen.

Kunst ophangen

Waar hang je je kunst op?

De plek waar je je kunstwerk ophangt is ook heel belangrijk. Zorg vooral dat er voldoende daglicht aanwezig is, maar hang het niet in de brandende zon, vooral een aquarel kan daar slecht tegen. Wanneer je een schilderij ophangt doe je dit meestal staand. Maar ervan genieten doe je meestal zittend. Zorg dus dat je iemand het schilderij ophangt en een ander zit, zodat je het schilderij op de juiste manier kunt ophangen. Hang een schilderij niet in de buurt van een warmtebron, zoals een radiator of een kachel, dit kan een schilderij onherstelbaar beschadigen. Hang ook nooit een kunstwerk boven een bank als deze groter is dan de bank zelf. Hetzelfde geldt met mini schilderijen die je eenzaam aan een lege wand hangt. Kleine schilderijen kun je gemakkelijk bij elkaar hangen.