Het oudste beeld ter wereld

Oude kunstwerken zijn natuurlijk altijd ontzettend interessant om te bekijken. Er zijn in het verleden al talloze oude beelden gevonden. Maar wat zijn nu eigenlijk de oudste beelden die er op dit moment zijn? Uit welke tijd komen deze beelden? En misschien nog wel belangrijker: kun je die beelden ook nog ergens bekijken. Hieronder worden de oudste beelden ter wereld voor je op een rijtje gezet

Venus van Dolní Vestonice

Dit beeld werd bijna 100 jaar geleden(1925) gevonden in het zuiden van Tsjechië. Het was in twee stukken gebroken en men schat dat het stamt uit de periode 28.000 jaar voor Christus geboren werd. Het is vrouwelijk vruchtbaarheidsfiguur zoals ze veelvuldig in de prehistorie voorkwamen. Het is het oudste keramieken beeld ter wereld en wordt bewaard in Brno, ontoegankelijk voor het publiek.

Venus van Galgenberg

Een nog ouder beeldje dat in 1988 gevonden werd vlakbij het Oostenrijkse Stratzing. Het Serpentijnen beeld is naar de meest betrouwbare schatting ruimt 30.000 jaar oud. Het is met 7 centimeter erg klein. Het beeld werd gevonden in verschillende delen en is later hersteld. Het is vandaag de dag nog steeds te bezichtigen in het Natuurhistorisch Museum in de hoofdstad van Oostenrijk. Het is tot en met 2008 het oudste Venus beeldje ter wereld geweest.

Venus van Hohle Fels

Naar schatting met afstand het oudste door mensenhanden gemaakte beeld dat gevonden werd. Dit beeld werd in 2008 in Zuid-Duitsland gevonden en is gemaakt van ivoor. Dat ivoor is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van de tand van een mammoet. Het stamt uit het jaar 40.000 voor Christus en wordt nog steeds tentoongesteld. Als je het beeld wil zien, moet je naar het Urgeschichtliches Museum in Blaubeuren.

Nóg oudere beeldjes

Er zijn op zeker nog oudere beeldjes gevonden dan degenen die hierboven beschreven zijn. Sterker nog: er zijn beelden gevonden die volgens de schatting van experts meer dan 300.000 jaar oud zijn. Het probleem met deze beelden is dat er niet met zekerheid gezegd kan worden of deze beelden daadwerkelijk door mensen zijn gemaakt

Afbeeldingsresultaat voor Venus van Dolní Vestonice