Herlevend classicisme: Maillol

Classicisme wordt in elke periode opnieuw in haar bestaansrecht bevestigd, door de handen van een begenadigd kunstenaar. In 1861 was het Aristide Maillol, die de klassieke traditie een geldige moderniteit verleende. La Méditerranée is zijn meesterwerk: een lichaam dat omlijst en gedragen wordt door de ledematen, dragende en belastende elementen die volledig in harmonie zijn, en slechts enkele diagonalen om de constructie van het beeld te versterken.
 

Frank Zweegers - Maillol - Méditerranée
Maillol, La Méditerrannée.
Foto: Michele Ahin, creative commons cc-by-sa 2.0 (generic license)

 
Het heroïsche dat bijvoorbeeld nog in het werk van Rodin zo belangrijk was, gaat in de jaren ’20 over naar een eerbetoon aan het schone, gezonde en sterke lichaam. Zo ook in de werken van Maillol, die afstapt van het archetypische, en zijn mensfiguren neerzet als unieke, monumentale figuren. Afgerond en gladgestreken in perfectie. Maillol is een grootmeester in de klassieke traditie, die zich tegelijkertijd afkeerde van neoclassistische beperkingen: geen psychologie, geen narratief, geen genre of kitsch, maar inspiratie in de pure eenvoudige mens.
 
Zelf zien
Wil je werk van Maillol met eigen ogen zien? Ga net als Frank Zweegers naar Boymans van Beuningen, waar La Méditerranée te bezichtigen is!