Grappen bedenken voor cartoons

Ik was dit afgelopen weekend op zolder om een aantal dingen op te ruimen. Ook al ben ik niet een alles-verzamelaar stapelt het aantal spullen zich snel op in de loop van de jaren. Herkenbaar?

Toen ik daar zo op zolder bezig was kwam ik allerlei strips tegen. Strips die ik mijn jeugd had verzamelt. Het kon zeker een glimlach op mijn gezicht toveren. Nieuwsgierig geworden naar de oude strips heb ik een aantal mee naar beneden genomen en ben ze eens ga doorbladeren. Wat mij opviel waren de korte strips. De verzamelde werken die in kranten waren verschenen, vol met strips die niet langer dan drie hokjes duren.

Ik zat eens te denken. Het moet best pittig zijn om elke dag een nieuwe grap te verzinnen. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werking? Ik ben dan eens gaan uitzoeken en de bevinden wil ik graag met jullie delen.


Drie Kolommen Methode

Een methode om de basis te leggen voor een goede grap is om drie vakken, kolommen te tekenen.

In de bovenste kolom wordt het karakter getekend. In de tweede kolom de setting, locatie etc. In de derde kolom wordt een voorwerp getekend.

De drie kolom training kun je tientallen keren opnieuw doen. Of één kolom veranderen totdat er een grappige combinatie ontstaat.

De 4 Regels van de Cartoons

Naast de Drie kolommen methode bestaat er nog een andere manier om tot een cartoon, grap te komen. De 4 Regels van de Cartoons.

Regel 1 – Kies twee onderwerpen. De ene is de grap en de andere de verrassing.

Regel 2 – Bouw de grap op. Houd het verhaal voor twee kolommen neutraal om in de derde met verrassing te komen. Een draai geven aan de verwachting van de lezer.

Regel 3 – Bewaar de verrassing / het sleutelwoord voor het eind. Anders wordt de plank totaal misgeslagen.

Regel 4 – Schrijf zo weinig mogelijk woorden. Vaak is er ook geen plaats voor in de ballonnen. Maar het leidt ook af van de uiteindelijke grap.

Het blijft natuurlijk, met als zoveel een kwestie van training. Oefen en je behaalt uiteindelijk succes.