Een Dummy gebruiken bij het Schetsen

Menselijke figuren tekenen kan een uitdaging zijn. Zelfs voor de ervaren kunstenaar. Werken met een model kan helpen om de juiste proporties, lijnen en schaduwen te tekenen. Een model of vrienden en familie die willen poseren zijn niet altijd beschikbaar. Budget en tijd kunnen allemaal redenen zijn om voor een (houten) dummy te kiezen.

 

Dummy Kiezen

 

Dummies voor kunstenaars (nee, niet serie studieboeken) komen meestal in houten vorm. Plastic is ook mogelijk. Je kunt ook kiezen tussen vrouw en man. Net als met andere producten zijn er dummies verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en van verschillende kwaliteit.

 

Dummies instellen

 

Speel een tijdje met de dummies om te zien wat de leukste pose is die je wilt vastleggen op papier. Als je al een idee hebt kun je het zo buigen tot dat je tevreden bent.

 

Belichting

 

De belichting van de dummy is erg belangrijk omdat het het figuur levendig maakt en het meest realistisch. Je kunt een spotlight op de houten dummy zetten of bij natuurlijk licht in de vensterbank. Test uit wat voor jou werkt.

 

Schetsen

 

Begin met het maken van grove lijnen om de motie in het figuur vast te leggen. Een aantal keer proberen is niet erg. Gebruik eenvoudige figuren zoals ovalen, circles en rechthoeken.

 

Frank Zweegers - Dummy
bron www.ehow.com