Doe-het-zelf pixelkunst

Kunst maken is een vak. Maar dat betekent niet dat zelf iets kunstigs in elkaar knutselen moeilijk hoeft te zijn. Zo vul je een leuke zondagmiddag (of een saaie vakantie, afhankelijk van de dimensies) met het maken van pixelkunst.

Wat is pixelkunst?

Het idee van pixelkunst is simpel. Je neemt een voorbeeldfoto of plaatje en zet die om in losse pixels met een bepaalde kleurwaarde. Vervolgens vul je die pixels in, met iets van dezelfde grootte en kleur. Dat kan natuurlijk met verf, maar ook met snoeppapiertjes, herfstbladeren, stukjes groente, of kroonkurken, bijvoorbeeld.

Frank Zweegers - Pixelart

Zelf doen

Zelf pixel art maken is niet moeilijk. Wat je nodig hebt is een voorbeeldplaatje, een fotobewerkingsprogramma en natuurlijk het materiaal waarmee je je pixel art gaat maken. Volg daarna dit stappenplan:

1. Verklein het plaatje met het fotobewerkingsprogramma. Dit kan op de pixel nauwkeurig. Lengte maal breedte bepaalt de hoeveelheid materiaal die je nodig gaat hebben voor je kunstwerk, én de grootte van het eindresultaat.

2. Verlaag de kleurdiepte van de foto, zodat je minder verschillende kleuren nodig hebt. Minimaal aantal kleuren is twee, maar drie kleuren geeft al een interessanter plaatje. Uiteraard kun je ook proberen het plaatje in full colour te reproduceren, maar dat kost je een stuk meer tijd.

3. Breng een raster aan op het plaatje. Dat kan bijvoorbeeld al in Paint (onder Beeld, vink het boxje voor “Rasterlijnen” aan). Zoom vervolgens maximaal in, zodat er om elke pixel een rasterhokje staat.

4. Gebruik het gerasterde plaatje als bouwtekening voor je kunstwerk!

Veel plezier!