De kunst van het tatoeëren

Frank Zweegers - Tong Tattoo
bron www.tattooeasily.com

 

Dat tatoeeren ook een kunstvorm is, bewijzen artiesten als de Nederlandse Henk Schiffmacher en series als LA Ink, die het reilen en zeilen van tatooshop High Voltage volgen.

Maar hoe is die kunstvorm ontstaan?

Tatoeëren is een Indo-Europeaanse gewoonte die waarschijnlijk sinds het Neolithicum werd gepraktiseerd. Ötzi, de mummie die in 1991 in het Ötztal in de Alpen werd gevonden, had ongeveer 57 tatoeages, bestaande uit eenvoudige stippen en lijnen in zijn onderrug, achter zijn linkerknie en op zijn rechterenkel. Andere mummies met tatoeages, waren de mummie van Amunet uit het Oude Egypte en de mummies op Pazyryk op de Oekokplateau.

Inwrijven van wonden met as

Volgens de overleveringen waren pre-christelijke Germaanse, Keltische en andere Midden-en Noord-Europese stammen waren vaak zwaar getatoeëerd. In Japan gaat het gebruik mensen te tatoeëren terug tot zo’n tienduizend jaar geleden. Diverse andere culturen hebben hun eigen tattoo tradities, variërend van het inwrijven van snijwonden en andere wonden met as, tot aan het prikken van kleurstoffen in de huid met behulp van naalden.

Polynesië en de matrozen

Tatoeages zoals wij die in het Westen kennen, vinden hun oorsprong in Polynesië, waar achttiende-eeuwse ontdekkingsreizigers de tatau ontdekten. Deze vorm van lichaamsversiering werd vervolgens populair onder de Europese matrozen, die de kunstvorm naar onze kant van de oceaan brachten.