De klassieke Barok in de kunst

De klassieke Barok 

Hoe is de Barok stroming ontstaan?

De barok was een onderdeel van de contrareformatie (de reactie van de Rooms-katholieke kerk op de afsplitsing van het protestantisme) en kwam eind 16e eeuw in Rome tot stand. Bij de concilie van Trente werd besloten de barok stijl te gaan gebruiken in de kunst en de bouw van kerken. Het zou een manier zijn om geloof en de bijbelverhalen nog beter over te brengen aan het volk.

De kenmerken van de Barok stijl

Omdat de protestantse kerk zich op het sombere, saaie en eenvoudige ging richten in de kunst en architectuur, deed de Rooms katholieke kerk het omgekeerde (contrareformatie). Alles werd extra versierd en details werden goed naar voren gebracht. Bijbelverhalen worden verheerlijkt in de kunst, en dus als prachtig plaatje afgebeeld. De Rooms katholieke kerken werden met goud, veel details en de mooiste kunst versierd, terwijl de protestantse kerken erg somber en simpel werden gebouwd. In de muziek werden opera’s populair.

De Barok in de schilderkunst

Veel kunstschilders konden zich goed vinden in de stijl van de Barok. Het populaire extreem realisme viel goed samen met de Barok. Hier werd dan ook gebruik van gemaakt. Schilders gebruikten vooral sterke verschillen tussen donker en licht (contrast), dramatische effecten, gedetailleerde gezichten zodat emoties naar voren komen, diepte-effecten en zichtbare bewegingen in figuren.

Voorbeelden van kunstenaars in de Barok

In de beeldhouwkunst is de beroemde Italiaan Bernini de grote vormer van de barok geweest, en tegelijk ook de meest populaire en geliefde beeldhouwer. Hij heeft veel werken voor de Rooms katholieke kerk gemaakt. Voorbeelden van barokse kunstschilders zijn de Nederlandse Rembrandt van Rijn en de Franse Nicolas Poussin. De laatste werkte ook voor de kerk in Rome. Barokse musicici waren onder andere Cavalli, Fasolo en Hanff.