De 5 succesvolste Nederlandse filmregisseurs

Filmregisseur Paul Verhoeven

Moeten we deze meester-provocateur nog voorstellen? Vriend en vijand erkennen Paul Verhoeven als Nederlands succesvolste filmmaker ooit. Met 3,3 miljoen bezoekers voor Turks fruit, heeft hij nog steeds hét nationaal bioscooprecord. Eind jaren 80 trok de regisseur naar Hollywood. Daar scoorde hij meteen een hattrick met RoboCop, Total Recall en Basic Instinct. Na het geflopte Showgirls viel Verhoeven even in ongenade. In 2006 kwam hij keihard terug met Zwartboek, zijn eerste Nederlandse productie sinds 1983. Elle, zijn laatste langspeler, harkte een boel internationale filmprijzen bij elkaar. Van Verhoeven hebben we beslist het laatste nog niet gezien!
Paul Verhoeven

Filmregisseur Anton Corbijn

Muziek- en fotografieliefhebbers kennen Anton Corbijn uiteraard van zijn prachtige albumhoezen en zwart-wit portretten. In 2007 leverde hij met Control zijn eerste langspeelfilm af. Na deze biopic over Joy Division-frontman Ian Curtis stond Corbijns telefoon roodgloeiend. Wereldsterren als George Clooney en Philip Seymour Hoffman wilden maar al te graag een hoofdrol in meeslepende thrillers als The American en A Most Wanted Man.

Filmregisseur Will Koopman

Ook de Nederlandse filmmaaksters kunnen er wat van. Will Koopman had al ruimschoots haar sporen in de tv-wereld verdiend, toen ze in 2009 met Terug naar de kust debuteerde op het witte doek. Haar Gooische Vrouwen-films versplinterden vervolgens de bioscoopkassa’s. Beiden lokten razendsnel meer dan 1 miljoen bezoekers. Dat leverde de regisseuse 2 felbegeerde “Diamanten Film”-prijzen op.

Filmregisseur Martin Koolhoven

Met Knetter en Het schnitzelparadijs sloeg Martin Koolhoven in 2005 een fraaie dubbelslag. Na zijn bejubelde verfilming van Jan Terlouws klassieker Oorlogswinter kreeg ook Hollywood de Hagenees in het vizier. De internationale filmpers was vol lof voor Brimstone, Koolhovens eerste internationale productie. En in Nederland? Daar verzilverde zijn grimmige western zes Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival.

Filmregisseur Alex van Warmerdam

Een beetje een buitenbeentje, deze Alex van Warmerdam. Zijn films zijn geen grote kassuccessen. Maar vraag een beetje cinefiel naar zijn favoriete hedendaagse Nederlandse filmregisseur, en je krijgt ongetwijfeld van Warmerdams naam te horen. Terecht vermelden filmcritici deze man geregeld in één adem met baanbrekende cineasten als David Lynch en Luis Buñuel.
Alex van Warmerdam