Cut-Out Animatie

In één van mijn vorige posts heb ik het gehad over papier kunst. Uitgeknipt, gekleurd en gevouwen kunstwerken. Maar er is meer te doen met papier. Er zijn namelijk hele geanimeerde werelden te creëren. Bewegende beelden met uitgeknipte stukken papier. Simpel.Deze vorm van animatie staat internationaal bekend onder de naam “Cut-Out Animation”. Figuurtjes en achtergronden die zijn uitgeknipt worden per frame verschoven waardoor er een animatie ontstaat. Figuren worden vaak in los delen geknipt om op een geanimeerde manier menselijke of dierlijke bewegingen na te bootsen.

Het mooie aan cut-out animatie is dat het minder tijd in beslag neemt dan bijvoorbeeld getekende animatie. Daar moet een heel figuurtje opnieuw getekend worden voor elke nieuwe frame terwijl bij het opnemen van cut-out animaties het figuurtje alleen verschoven hoeft te worden.

Een bekend voorbeeld van de cut-out techniek zijn de animaties van “Monty Python”. Zie een prachtig voorbeeld hieronder van de titelsequentie. Deze animaties werden gemaakt door de bekende regisseur Terry Gilliam. De animatie intermezzos tussen de sketches door waren gewaagd voor die tijd.Een moderne animatieserie die gebruik maak van cut-out animatie is South Park. In de eerste serie werd alleen gebruik gemaakt van uitgeknipte papier om Carter en The Big Chef tot leven te laten komen. Vanaf seizoen 2 werd er steeds meer gebruik gemaakt van computeranimatie in combinatie met de cut-out techniek.

Een erg leuk voorbeeld van cut-out animaties zie je hieronder:

The Portrait Artist


Videoclip met Cut-Out Animaties

Mocht je zelf aan de gang willen als cut-out animator, bekijk dan de tutorial hieronder.