Chinese kunsthandel boom

Er is een Chinese Kunsthandel boom aan de gang. China nam vorig jaar het stokje over van de Verenigde Staten wat betreft de handel in kunst. Ze stegen in vier jaar tijd van plek 4 naar plek 1. Een enorme groei.In de jaren tachtig was er een soortgelijke snelle groei zichtbaar in Japan. In 1990 knapte die bubbel en ging de Verenigde Staten weer aan kop. Staat China hetzelfde te wachten als Japan?

Kunstwerken

Aan de kunstwerken die populair zijn te zien wel. Die komen overeen met Japan in de jaren ‘80. De kunstenaars Hirst, Koons, Murakami en Prince waren toen populair en zijn dit nu wederom ook in China. Deze kunstenaars worden vaak aangeschaft voor prestige en reputatie.

Chinese Werken

Naast een aantal Amerikaanse en Europese schilder is er ook een levendige handel aan de gang in originele Chinese kunstwerken. Chinezen handelaren vliegen over de hele wereld en openen handelshuizen om Chineze kunstwerken te kopen van westerlingen en deze weer te veilen in China tegen mooie bedragen.

Een ander feit is, is dat de kunsthandel nagenoeg niet bestond tot eind jaren 70. Het was namelijk voor die tijd verboden om in China in kunst te handelen of zelfs kunst te erven.

Het is afwachten wat de kunsthandel in China gaat doen. Maar te snelle groei is nooit goed…

Frank Zweegers - Yue Minjun
bron www.christies.com