5 tips bij beeldhouwkunst

Beeldhouwkunst

De meest populaire beeldhouwwerken zijn beeldhouwgroepen, bustes en standbeelden. De persoon die deze beelden maakt is de beeldhouwer. Er kunnen veel materialen worden gebruikt om een beeld te creëren. Brons, beton, gips en klei zijn een aantal voorbeelden, die gebruikt worden om een beeld te maken. Beeldhouwkunst is al een heel oude uiting van kunst maken. In de veertiende eeuw had je al de Gotische beeldhouwkunst. Gotische beeldhouwkunst kun je ontdekken in en om een kathedraal.

beeldhouwkunst

Stromingen in de beeldhouwkunst

Beeldhouwkunst laat verschillende stromingen zien. De eerder genoemde Gotische beeldhouwkunst maar ook de renaissance. Hier wordt de vroege renaissance en de hoog-renaissance in onderscheiden. Een bekend beeldhouwer in deze periode is Michelangelo. Beeldhouwkunst uit de 19e eeuw laat de kunstenaar zien die meer en meer voor instellingen gingen werken. Ook ontstond in deze periode, dat de rijken opdrachten gaven aan de beeldhouwer. De twintigste eeuw laat een grote ontwikkeling zien in de beeldhouwkunst.

beeldhouwkunst renaissance

5 Tips bij kunst maken

 Zelf een beeld maken

Voor een groot aantal mensen is beeldhouwkunst een aantrekkelijk onderwerp. Om naar te kijken, om over te lezen of misschien wel om zelf een beeld te realiseren. Zou je zelf wel eens een beeld willen maken maar durf je niet zo goed, dan is een leuke tip die goedkoop is en je creativiteit kan stimuleren, gebruik een gasbetonblok. Gasbetonblokken zijn supergoedkoop en verkrijgbaar in de bouwmarkt. Heel gemakkelijk te bewerken tot een simpel beeld maar een enorm stoffig werkje. Het moet echt in de buitenlucht. Heel leuk om eens te proberen.

Lezen over beelden maken

Om een beeld zelf te maken heb je inzicht nodig en moet je toch wel een beetje kunnen tekenen. Er zijn prima boeken op de markt zoals het boek “Beelden maken” van K. Hesselberg. Simpele uitleg over het maken van beelden in hout, steen of klei.

Nog een aantal tips kunnen zijn:

Beeldhouwkunst bestuderen

Er zijn enorm veel boeken die beeldhouwkunst stromingen laten zien. Lees bijvoorbeeld eens “Nederlandse Beeldhouwkunst” van Jan Teeuwisse.

Een beeldentuin bezoeken

Het Kröller-Möller heeft de grootste beeldentuin in Europa. De tuin is het gehele jaar open en laat steeds weer een andere sfeer zien.

beeldhouwkunst - beeldentuin

Workshop beeldhouwen bezoeken

Van een workshop kun je veel leren. Kijk eens in je omgeving of je een workshop kunt volgen. Je leert veel over de techniek en inzicht in beeldhouwen. Is zeker een keer de moeite waard.