5 redenen waarom zang ook kunst is

Is zang ook kunst?

Er zijn veel vormen van zang variërend van opera, musical tot pop. Dan heb je nog vormen die door echte zangers niet als zang worden gezien zoals praatzucht, grunten, schreeuwzang en rap. Vaak wordt vergeten dat er ook voor deze zangvormen, zangtechniek nodig is om dit goed te kunnen uitoefenen. Sommige mensen vinden zang een trucje en vinden het geen kunst.
Zang is kunst

Zang is een bijzondere kunstvorm

Maar zang is wel degelijk een kunstvorm. Wanneer een band een nummer opneemt mag dit toch wel vergeleken worden met een schilderij, en zonder zang (alhoewel er ook instrumentale muziek bestaat) is een nummer vaak niet af. De manier van zingen kan in samenwerking met de muziek kan lading geven waar je kippenvel van krijgt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Sigur ros, de zanger van deze band weet internationaal door te breken ondanks dat hij in het IJslands zingt.
De boodschap van een rap of liedje kan ook heel lijdend zijn. Zo wist een aantal jaren geleden een liedje van Maaike Ouboter duizenden mensen te raken op het gebied van tekst.

Tom Waits is kunst

Oefening baart kunst alhoewel enkele mensen eeuwig blijven steken in een bepaald frequentie bereik. Waar de ene in lagerr registers blijft hangen kan een ander doorgroeien tot steeds hogere registers door eenvoudigweg te oefenen. Iedereen kan leren zingen, maar niet iedereen heeft hier een klaarblijkelijk het juiste talent voor.
Elke stem is anders, het toepassen van je stem is niet altijd gemakkelijk. Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel Tom waits. Deze gerookte whiskey stem, welke niet gemakkelijk in het gehoor ligt, weet toch gevoelige nummers als dancing Mathilde over te brengen aan miljoenen mensen. Dat is wel kunst opzich.

Het samenbrengen van mensen

Als vijfde is het de kunst van het over weten te brengen van je muziek aan verschillende soorten mensen. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik Kendrick Lamar. Hij weet barrières door te breken op het gebied van muziek smaak en ook die van huidskleuren. Wellicht een van de belangrijkste kunstvormen, het samenbrengen van mensen ongeacht hun afkomst.