3 redenen waarom kunst een onderdeel is van een cultuur

Een kunstige samenleving

Kunst. Het is vaak een verkeerd begrepen woord. Het is meer dan decoratie of entertainment, het is een onderdeel van een cultuur. Wat is kunst? Wanneer is iets kunst? Maar vooral: Waarom is kunst een onderdeel van de samenleving?

Art

Kunst als expressie

In een samenleving is het belangrijk om gevoelens te uiten, want er zijn aspecten die we niet met een strategie kunnen begrijpen of uitleggen. Emoties zijn veranderingen die groter en moeilijker zijn. Kunst kan laten zien dat er nog honderden emoties zijn naast verdriet, pijn en blijdschap. Het is een manier om allerlei gevoelens naar boven te roepen. Voor vele mensen is kunst een uitlaatklep om te kunnen ontsnappen aan de realiteit. Door naar kunst te kijken, kunnen we verschillende stijlen, emoties en gebeurtenissen zien van die tijd of periode. Kunst wordt dus een onderdeel van een cultuur, omdat het ons helpt om die cultuur net te leren kennen.

Kunst geeft betekenis

We leven in een wereld waar alles een functie of nut moet hebben. Tegenwoordig kijken we niet meer verder dan dat. Voor mij is betekenis in het leven belangrijk. Kunst kan betekenis geven aan dingen waar we nog nooit eerder aan gedacht hadden. Na het zien van een toneelstuk, na het lezen van een gedicht of na het bekijken van een schilderij kunnen we anders kijken tegenover een gevoel, een gebeurtenis of zelfs het leven. Nogmaals, kunst is een onderdeel van een cultuur, omdat elk mens zich hierdoor kan ontwikkelen.

Kunst brengt mensen samen

Kunst is toegankelijk voor jong en oud. Persoonlijk vind ik dit een heel interessant aspect. Op deze manier komen jonge mensen in contact met de iets oudere doelgroep. We kunnen leren van mekaar en zeker op vlak van kunst. Neem nu een museum. Een klassiek voorbeeld van waar we senioren aantreffen, maar ook schoolkinderen. Beide groepen zijn aanwezig en kijken naar dezelfde schilderijen, maar elke groep kijkt anders naar de voorgestelde werken. Stel nu eens voor dat beide groepen zouden bespreken met elkaar wat het met hun doet. Dit is slechts een voorbeeld van hoe kunst mensen kan samenbrengen.

Kort gezegd: Kunst zet ons aan het denken. Sommige mensen begrijpen kunst misschien niet, maar onbewust heeft kunst een effect op iedereen. Of het nu een standbeeld is op straat, een gedicht in de krant of een zelfgemaakt schilderij, kunst is en blijft een onderdeel van elke cultuur.

Op een kunstige samenleving!