3 redenen waarom de natuur een inspiratiebron voor kunstenaars is

Moeder natuur

Als kunstenaar heb je inspiratie nodig om te komen tot je beste werken. Inspiratie is iets ongrijpbaars de ene kunstenaar krijgt het gebeurtenissen de ander van voorwerpen of mensen. Wat echter vele kunstenaars inspireert is de natuur in al haar schoonheid. Veel van de bekende kunstenaars hebben bij hun beste werken de natuur als inspiratiebron gehad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan “de sterrennacht” van van Gogh.

Nature

Bloemen

Op vele kunstwerken zijn bloemen, planten of bomen te zien. Voor sommige kunstenaars is dit de natuur op haar best. Bijvoorbeeld van Gogh liet zich geregeld inspireren tot het schilderen van bloemen.

Landschappen

De invloed die de natuur op landschappen heeft is vaak een inspiratiebron geweest voor grote schilders. Een van de bekendste is wellicht Monet.

Het water en de zee

Ook de zee is zo’n natuur inspiratie bron. Van de woeste zee tot eb en vloed er zijn vele schilderijen te vinden waarbij het water centraal stond voor de kunstenaar.

Redenen voor inspiratie

Niks is zo veranderlijk als de natuur. Wanneer je op exacte dezelfde plek staat gedurende de winter, zomer, herfst en lente heb je vier verschillende schilderijen. De natuur heeft ook iets mystieks in zich. De natuur laat zich niet lijden. Dit maakt een mens en dus ook een kunstenaar nederig maar ook dankbaar voor al het moois dat de natuur geeft. De derde reden voor kunstenaars om de natuur als inspiratiebron te nemen is kleur. Van groen gras tot rode, gele of blauwe bloemen en van een strak blauwe lucht tot een rode avondgloed de natuur geeft al haar scheppingen prachtige kleuren mee. Kortom de natuur is een fantastische inspiratiebron en de veelzijdigheid is oneindig. Een paar 100 kilometer verderop kan het gras al een stuk groener lijken! Door de eeuwen heen is de natuur altijd inspiratiebron geweest dit maakt dat de natuur dus ook een tijdloos fenomeen is en altijd zal blijven in de komende eeuwen.