Tips voor het beleggen in kunst

december 21, 2018 0 Door admin

Over smaak valt niet te twisten, maar kunstkenners zijn het vaak roerend met elkaar eens. Zij weten vaak niet alleen wat interessante kunst is, maar ze bepalen voor een deel ook of iemand beroemd wordt of niet. Als kunstkenners in een kunstenaar geloven, dan is de kans dat een kunstenaar beroemd wordt, aanzienlijk. Kunstwerken van kunstenaars die in opkomst zijn, kunnen een fortuin waard worden. Als je in kunst wilt beleggen, waar moet je dan op letten? 

Welke kunst is interessant om in te beleggen? 

Als je een echte Banksy vindt, moet je die natuurlijk meteen kopen. Het probleem is alleen dat Banksy vooral bekend is om zijn werken op muren van gebouwen. In Central Park in New York zat op een dag een man bij een stalletje. Hij verkocht schilderijen die veel weg hadden van Banksy muurschilderingen. Ze waren niet gesigneerd en er waren weinig ge├»nteresseerden, maar sommige mensen kochten toch een doek met spray art. Later maakte Banksy bekend dat het echte werken van Banksy waren. De enkele mensen die schilderij gekocht hadden konden ze met grote winst verkopen. Er zijn veel kunstenaars die snel in waarde stegen. Zo werd het opvallende kleurrijke en toch stemmige werk van de Engelse Lucinda Lyons enkele jaren geleden nog voor weinig te koop aangeboden maar tegenwoordig is men bereid er steeds meer voor te betalen. Bepaalde kunstenaars zijn zo gedreven dat ze vanzelf opvallen. 

Welke kunstenaars worden beroemd? 

Moderne kunst lijkt subjectief, maar in alle gevallen heeft originele kunst iets speciaals. Het onderscheid maken tussen clich├ę of uniek is niet altijd even gemakkelijk, en toch zit daar het geheim van echte kunst. Kunstenaars die veel werk produceren hebben meer kans om op te vallen en beroemd te worden. Als ze veel verkopen wordt de kans ook groter dat hun kunst meer waard wordt. Het werk moet wel iets speciaals hebben. Kunstenaars die momenteel snel in waarde stijgen zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse Michael Dotson, de Nigeriaanse Reuben Ugbine, de Canadese Katherine Bernhardt en de Amerikaanse Trudy Benson. In Nederland viel onlangs Dennis Epke op, die met zijn werk een sfeer weet op te roepen die aan Karel Appel denken doet. Ook kunstenaars uit China komen steeds meer in de belangstelling te staan. De Chinese kunstenares Cui Jie wordt volgens Wall Street Journal steeds meer gewaardeerd en haar werk is dus ook interessant om in te investeren.

Afbeeldingsresultaat voor banksy