Opvallende kunstenaars van dit moment

december 21, 2018 0 Door admin

Ai Weiwei, Banksy, Damien Hirst en Jeff Koons beheersten afgelopen jaren de hedendaagse kunstwereld. Maar welke opvallende kunstenaars lossen deze tenoren af? Deze drie spraakmakers doen alvast een verdienstelijke poging. 

Jurre Blom

Jurre Blom (°1992) beëindigde in 2015 de opleiding Fine Arts aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Hij baseert zijn werk op foto’s die hij uit de onuitputtelijke internetbeeldbank plukt. Blom schildert authentieke situaties die bijna surrealistisch worden. Zijn werk komt vertrouwd over, maar als je verder kijkt, krijg je het gevoel dat er iets niet klopt. 

Afgelopen jaar exposeerde de Maastrichtenaar met Unfair18 in de Westergasfabriek en hield hij een duo-tentoonstelling met Julius Stibbe in de Cloud Gallery. Deze Amsterdamse exposities bleven niet onopgemerkt. Blom draagt sinds kort de eretitel Het Talent van het jaar 2019: de prijs voor de jonge kunstenaar die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. 

Otobong Nkanga

Wat is kunst zonder controverse? In mei 2018 trokken de vier finalisten van de Belgian Art Prize zich terug uit de gerenommeerde tweejaarlijkse Belgische kunstprijs. 2019 zal het daarom zonder winnaar moeten stellen. Dat deden ze nadat het kunstveld zich vragen stelde bij de weinig diverse selectie van vier mannelijke Brusselaars. Zo blijft Otobong Nkanga (°1974) nog even de laatste laureaat. De 44-jarige Antwerpse kunstenares kreeg de belangrijke onderscheiding in 2017. 

Daarmee was Nkanga duidelijk niet aan haar proefstuk toe. De in Nigeria geboren multidisciplinaire artieste kaapte in 2015 al de Yanghyun Prize. Je vindt haar werk in Tate Modern, het Berlijnse KW en het Stedelijk Museum Amsterdam. 

Helen Downie

Helen Downie (°1965) laat waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. Misschien ken je haar wel onder haar schuilnaam “Unskilled Worker” op Instagram? Deze Londense ontdekte pas op 48-jarige leeftijd haar schilderstalent. Nog knapper is hoe Downie bliksemsnel honderdduizenden bewonderaars verzamelde. De autodidacte zette het sociale media-platform Instagram helemaal naar haar hand met intrigerende atmosferische illustraties. 

In 2015 pikte Alessandro Michele, de creatieve directeur van het Italiaanse modebedrijf Gucci, haar fantasierijke creaties op. Al snel volgden tentoonstellingen in Londen, Hong Kong, Tokyo en Shanghai. In 2019 palmt Downie het Zuid-Koreaanse D Museum en het Spaanse Museo ABC in.

Afbeeldingsresultaat voor jurre blom kunstenaar