Idfa: het documentaire festival van Amsterdam

november 14, 2018 0 Door admin

IDFA, het grootste documentaire filmfestival ter wereld in Amsterdam

Van 14 tot en met 25 november staat Amsterdam in het teken van IDFA: International Documentary Film Festival Amsterdam. IDFA is het grootste documentaire filmfestival ter wereld en toont ook dit jaar meer dan 300 van de grootste en nieuwste internationale documentaires op verschillende locaties in de stad. Van Tuschinski  en het EYE Filmmuseum tot het Ketelhuis en het Bijlmer Parktheater.

Opening en hoofdgast

IDFA opent dit jaar met Kabul, City in the Wind van de Afghaans-Nederlandse filmmaker Aboozar Amini. In deze documentaire zien we hoe de filmmaker na vele jaren terugkeert naar zijn geboorteplaats, hij observeert de veranderde stad vanuit de stadsbus en door de ogen van twee broertjes uit het arme gedeelte van Kabul.

Hoofdgast van deze IDFA editie is Helena Třeštíková. In Oost-Europa is zij als filmmaker een begrip. Ze heeft een zeer authentieke stijl en staat er om bekend dat ze haar personages gedurende zeer lange periodes (zeg meer dan 10 jaar) volgt. In de rest van de wereld is Třeštíková minder bekend. IDFA vroeg haar om een top 10 samen te stellen van haar favoriete documentaires.

Ontsnappen aan armoede en een kijkje in de toekomst

De prijswinnende film Mind the Gap beleeft tijdens IDFA haar première op een unieke locatie. Deze documentaire wordt namelijk getoond in Skatepark Noord. Een zeer passende locatie want de film gaat over een groep skateboarders in Illinois die in het skaten een manier vinden om te ontsnappen aan de dagelijkse werkloosheid en armoede.

De Japanse audiovisuele kunstenaar Ryoji Ikeda neemt ons in zijn documentaire datamatics [ver.2.0] mee in de toekomst. Door abstracte beelden toont hij hoe data ons begrip van de wereld vervormen op een manier die ergens ligt tussen filosofie en wetenschap. De bijbehorende audio werkt bijna hypnotiserend.

Dit is slechts een kleine greep uit het enorme filmaanbod van de IDFA. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.idfa.nl

Afbeeldingsresultaat voor idfa 2018