Film Festival Rotterdam: Het grootste filmfestival van Nederland

november 14, 2018 0 Door admin

Film Festival Rotterdam: Het grootste filmfestival van Nederland

Filmliefhebbers hebben de periode van 23 januari tot en met 3 februari al lang in hun agenda gemarkeerd. Dan strijkt de alweer 48ste editie van International Film Festival Rotterdam neer in de Maasstad. Nederlands grootste filmfestival trok dit jaar maar liefst 329.000 bezoekers en wel 2.500 nationale en internationale filmprofessionals. De eerste nieuwsberichten laten alvast vermoeden dat het festival in 2019 op minstens evenveel filmfans mikt. 


500 films op acht locaties


Achter de schermen werkt de organisatie hard aan een prachteditie. Jaargang 2019 belooft 500 briljante filmpareltjes. Het festival loste deze maand alvast de eerste titels. De eerste grote klepper heet High Life. In deze sciencefictionfilm schittert Robert Pattinson naast de bejubelde Franse Oscar-winnares Juliette Binoche. Met Camino levert Martin de Vries een bijzonder huzarenstukje af. De Nederlandse regisseur filmde zijn 1.600 kilometer tellende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella namelijk geheel zelf met zijn iPhone en GoPro. 


Achter de schermen werkt de organisatie hard aan een prachteditie. Jaargang 2019 belooft 500 briljante filmpareltjes. Het festival loste deze maand alvast de eerste titels. De eerste grote klepper heet High Life. In deze sciencefictionfilm schittert Robert Pattinson naast de bejubelde Franse Oscar-winnares Juliette Binoche. Met Camino levert Martin de Vries een bijzonder huzarenstukje af. De Nederlandse regisseur filmde zijn 1.600 kilometer tellende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella namelijk geheel zelf met zijn iPhone en GoPro. 

Zelf als je alle twaalf dagen gaat, kan je onmogelijk alle geselecteerde titels bewonderen. Heel Rotterdam verandert tijdens het festival namelijk in een bruisende filmstad. De vertoningen vinden plaats op acht verschillende locaties, variërend van de multiplex Pathé op het Schouwburgplein tot het avant-garde cultuurpand Worm. 

Aandacht

Curator en programmeur Edwin Carels heeft ook dit jaar oog voor een thematische programmering. Het IFFR verdeelt de selectie van 500 films over vier secties. Bright Future belicht de jonge en opkomende filmmakers. De meeste hebben nog maar één film onder de arm, maar tonen toch al duidelijk hun eigen stempel. De beroemdste naam uit de recente festivalgeschiedenis is Christopher Nolan. De nu wereldberoemde Britse cineast wandelde in 1999 het internationaal festival binnen met zijn debuut Following en keerde huiswaarts met de felbegeerde Tiger Award. Ook voor makers van kortfilms staat er heel wat op spel. In de Ammodo Tiger Short Competition dingen tweeëntwintig films mee naar een geldprijs van 5.000 euro. 

Voices, Deep Focus en Perspectives

Voices verzamelt films van gevestigde namen die zich voortdurend blijven onderscheiden in hun werk. De zevende kunst staat zelf helemaal centraal in Deep Focus, waar cineasten uitvoerig reflecteren over het filmmedium. Actuele en urgente politieke en sociale thema’s komen dan weer ruimschoots aan bod in Perspectives.

Afbeeldingsresultaat voor rotterdam film festival 2018